УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

Улични портрети

Фотографът Kym Moseley обяснява важността от подготовката, професионализма и печата, когато става въпрос за портрети на непознати.
Смартфон, показващ приложението SELPHY Photo Layout, бял принтер Canon SELPHY Square QX10, пакет хартия за принтер и няколко отпечатани портретни снимки са разположени върху дървена маса, заснети отгоре.

Заснемането на непознати хора по улиците може да бъде обезсърчително изживяване, но не е задължително да бъде такова, казва популярният TikTok-ър и фотограф/видеограф Kym Moseley, който е натрупал повече от 180 хиляди последователи в социалните мрежи.

Kym е запознат с уличната фотография. В действителност това, че снима хора по улиците, които не познава, до голяма степен е допринесло за неговия успех в социалните мрежи. От личен опит знае, че докато някои хора се срамуват да бъдат снимани, то други са поласкани, че ги молиш, и дори позират с удоволствие особено ако той им предложи да им изпрати снимката в знак на благодарност.

Тук Kym, който използва Canon 中国福彩网6, обсъжда това как е развил увереността да снима непознати, ползите от непредсказуемите моменти и стойността на честната обратна връзка. Той също така демонстрира как с помощта на Canon SELPHY Square QX10 е възможно не само да покажете на хората снимка на LCD екрана на вашия фотоапарат, а вместо това можете да я разпечатате и да им я дадете за спомен.

Фотографски комплект и настройки

Canon 中国福彩网6 е поставен на капака на контейнер, напръскан с цветна боя.

Когато снима улична фотография, TikTok звездата Kym Moseley използва Canon 中国福彩网6 и вариообективи, както и обективи с фиксирано фокусно разстояние, като Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM и Canon RF 16mm F2.8 STM. ?Ако пропуснете да заснемете някоя добра снимка, само защото не разполагате с правилния фотографски комплект, е доста неприятно“, казва той.

Много начинаещи фотографи предпочитат да пътуват с малко оборудване и затова Kym им препоръчва някои от любимите си обективи – Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM и Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym снима с Canon 中国福彩网6, който той избра заради неговите способности за запис на 4K видео, висока скорост на затвора и превъзходен автоматичен фокус – функции, които са от съществено значение за портретната фотография. Когато става въпрос за портрети, Kym обича да разфокусира фона, за да акцентира върху човека, който снима.

?Какъвто и обектив да използвам, винаги снимам с най-плитката дълбочина на рязкост и задавам останалите настройки спрямо това“, обяснява той. ?Отворът на диафрагмата винаги остава f/2.8 или f/1.8 в зависимост от обектива. Следващият приоритет е ISO настройката, която се опитвам да запазя на 100 и регулирам скоростта на затвора според това. При дневна светлина в повечето случаи използвам скорост на затвора от 1/2000 секунди с ISO100 и f/2.8, а след това, когато започне да се стъмнява, тази скорост на затвора става по-ниска.“

За да завърши комплекта си за улична фотография, Kym добавя преносимия Canon SELPHY Square QX10, за да може да снима, разпечатва и споделя в движение.

Как да изберете кого да снимате

Мъж с добре оформена бяла брада, облечен в кожено палто, тъмни очила и шапка от туид, седи отстрани на пейка, обърнат към фотоапарата.

Когато Kym показал снимката на мъжа, той отговорил просто, ?Добре. Харесва ми!“, което развеселило Kym. ?Бях привлечен от човека заради брадата и шапката му,“ казва той. ?Той изглеждаше загадъчен, сякаш имаше истории, които иска да разкаже. С удоволствие бих направил снимката в черно-бяло.“ Приложението Canon SELPHY Photo Layout ви дава възможност да конвертирате снимка в черно-бяла преди отпечатване. Заснето с Canon 中国福彩网6 при 51 mm, 1/250 сек, f/2.8 и ISO1250. ? Kym Moseley

Жена с дълга руса коса, облечена в ярко червено палто върху черна униформа, стои до черна желязна ограда и гледа към фотоапарата.

Kym си спомня, че първо забелязал униформата на тази жена и след това я наблюдавал, докато говорела с приятелката си. ?Тя изглеждаше много бъбрива и жизнерадостна“, казва той. ?Беше ми интересно да видя реакцията й – тъй като едва ли се е чувствала готова за снимки с работната й униформа.“ Заснето с Canon 中国福彩网6 при 40mm, 1/320 сек, f/2.8 и ISO1250. ? Kym Moseley

Разходете се в центъра на някой град и веднага ще забележите, че има много хора, които с радост биха ви позирали. Каквото и да е това, което ви привлича към даден човек, то е уникално; изборът на обект е изключително индивидуален.

Kym започва, като търси хора, които смята, че биха му съдействали. ?Обикновено не спирам хората, които очевидно бързат за някъде или носят слушалки“, казва той. ?Не искам да ги притеснявам.

?Когато започвах, спирах всякакви хора, така че разбрах как изглеждат хората, които биха ви съдействали“, продължава той. ?Второто нещо е, че те трябва да имат нещо уникално във визията си. Трябва да изглеждат интересни за мен – трябва да има нещо, което изпъква. Забелязах веднъж един бял мъж с рижава коса и афроприческа, който се приближаваше до тъмнозелено дърво, и просто реших да го спра. Знаех, че тъмнозеленото на дървото и цвета на косата ще са във впечатляващ контраст, и бях прав – видеото получи около 300?000 гледания.“

По същество, трябва да намерите това, което ви интересува. За Kym това ?не означава нещо, което всички намират за атрактивно – трябва да ме накара да почувствам нещо.“

Как да подходите към непознати

Мъж с впечатляващо шарено яке и тъмна коса на кок стои с ръце в джобовете на палтото си и обърната настрани глава.

Kym непрекъснато се оглежда за хора, които може да снима. ?Хареса ми якето на този човек и косата му“, казва той. ?Той изглеждаше приветлив и по-точно, сякаш чакаше някого, така че предположих, че не бърза за никъде.“ Заснето с Canon 中国福彩网6 при 70mm, 1/400 сек, f/2.8 и ISO500. ? Kym Moseley

Млада жена с дълга кестенява коса, облечена в тежко палто и с големи слушалки на врата, се усмихва плахо на фотоапарата.

?Това, което ме накара да спра, беше поведението на това момиче“, казва Kym. ?Тя изглеждаше много приветлива и леко срамежлива и плаха и предполагам, че точно това ме привлече. Исках да я разчупя.“ Заснето с Canon 中国福彩网6 при 67 mm, 1/320 сек, f/2.8 и ISO1250. ? Kym Moseley

Преди да приближите някой, Kym съветва да се подготвите психически, като имате предвид следното: ?Това не е кой знае какво за останалите хора, освен за теб. Никой не те мисли за толкова странен, колкото може да си мислиш, че изглеждаш!“

След като намери подходящ човек, той обикновено се представя, като казва: ?Здравейте, работя по проект, който включва снимане на непознати хора по улиците. Имате ли две минути, за да направим един бърз портрет?“

?Знам, че тези думи са най-добрият начин да предразположа хората и да ги заинтригувам достатъчно, за да се съгласят“, обяснява той. ?Ако спрете някого и започнете да шикалкавите, то той бързо ще изгуби търпение и ще си отиде. Ако сте срамежлив, опитайте се да го прикриете, докато го преодолеете. Това е нещо, което правих в началото, но сега съм много по-уверен. Заговарянето на непознати хора ми идва от вътре. А ако някой се колебае примерно, казвам: ?Мога да ви изпратя снимките по имейл след това“, добавя той.

Как да взаимодействате с хората

Смартфон, показващ приложението SELPHY Photo Layout и отпечатана портретна снимка, които са разположени върху дървена маса, заснета отгоре.

Приложението Canon SELPHY Photo Layout е съвместимо с преносимите принтери Canon SELPHY Square QX10 и SELPHY CP1300 и ви позволява да печатате директно от вашия смартфон. То предлага и множество варианти за оформление, така че можете да вместите повече от един портрет в един лист хартия.

Някои улични фотографи насочат хората, които снимат, докато други предпочитат по-непринуден подход. Kym предпочита нещата да се случват от само себе си. ?Опитвам се да не давам прекалено много насоки, тъй като не искам да отнемам прекалено много от времето на хората“, казва Kym. ?Давам обратна връзка, но без да съм прекалено конкретен. Може да кажа: ?Нека да опитаме нещо друго“, ако това не проработи, но не искам от хората конкретни неща, като ?постави ръка тук“. Просто моля някой да отиде от точка А до точка Б и използвам режима за серия от снимки или пък свивам ръка в юмрук и по този начин ги насочвам накъде да отидат, без да ги докосвам. Научих това, докато се занимавах със сватбена фотография.“

Впечатлението, което правите, е изключително важно и дори може да доведе до бъдещи възможности. Kym си спомня как веднъж си намерил работа, защото спрял непознат, който искал да снима. ?Веднъж спрях човек, който беше облечен с невероятен костюм и се оказа, че има свой собствен шивашки бизнес и се нуждаеше от видеограф. Той ми взе контактите, защото му хареса начина, по който си взаимодействахме през краткото време, което прекарахме заедно.“

Отпечатване и споделяне на снимки

SELPHY Square QX10, поставен върху дървена повърхност, разпечатка на снимка се показва наполовина от него.

Преносимият Canon SELPHY Square QX10 е снабден с удобно USB зарядно устройство и отпечатва дълготрайни 68 x 68 mm снимки в богати и ярки цветове.

Ръка държи малък отпечатан портрет на млад мъж, облечен в ефектно шарено сако и обърната настрани глава.

Можете да отпечатате 20 листа с едно зареждане на батерията, така че ако вашият модел изглежда недоволен от първия опит, винаги можете да опитате отново. ?Ако усетя, че не им харесва, правя втори опит“, казва Kym.

След като е заснета снимката, няма как да знаете как биха реагирали хората. Kym е понасял както положителни, така и отрицателни реакции. ?Винаги първо показвам на хората изображението на екрана на фотоапарата и след това им предлагам да им изпратя снимката“, казва той. ?Също така ги моля и за обратна връзка. Много държа на честността.“

Наличието на SELPHY Square QX10 допринася за работата на Kym, защото по този начин може да остави нещо на хората, които снима. ?Принтерът SELPHY Square QX10 беше наистина бърз, като се има предвид, че печата снимка“, казва той.

Kym прехвърля снимката от своя 中国福彩网6 в своя смартфон с помощта на вградения Wi-Fi на фотоапарата и след това я качва в приложението SELPHY Photo Layout за отпечатване. ?Целият процес отнема около 60 секунди“, казва той. ?Невероятно е, като се замисля, че мога да отпечатвам изображения с добро качество без нуждата от кабели или офис или без да изисквам от хората да се срещаме отново по-късно, за да им дам снимката“, казва той.

Надяваме се, че съветите и идеите на Kym са ви дали увереността да излезете и да опитате да създадете свои собствени улични портрети – никога не се знае какво може да постигнете. Не забравяйте да споделите резултатите си с хаштага #FreeYourStory, като тагнете @canonemea.

Написано от Natalya Paul

Свързани продукти

Свързани статии

  • УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

    Съвети за улична портретна фотография

    Полезни съвети за заснемане на интересни портретни снимки на улицата от професионалния фотограф Джулиан Лов.

  • МОДНА ФОТОГРАФИЯ

    Как да снимате приятелите си като модели

    Лондонската модна фотографка Jade Keshia Gordon предлага 6 прости съвета за създаване на по-стилни снимки в социалните мрежи.

  • ПОРТРЕТНА ФОТОГРАФИЯ

    Идеалният обектив за заснемане на портрети

    Какво трябва да имате предвид при избора на обектив за портретна фотография.

  • ПОРТРЕТ

    Куиър портрети с чувство

    Небинарният фотограф Louis Painter за фотографирането на куиър общността.