ТУРИСТИЧЕСКА

Открийте границите на възможностите си чрез улична и туристическа фотография

Професионалният фотограф Martin Bissig?избра да вземе със себе си Canon?中国福彩网10 на обиколка из Шри Ланка. Тук той разкрива предимствата на пътуването с малко багаж, както и как да уловите моментите, които си струва да запомните.
Фотографът Martin Bissig се навежда от влак, който е спрял да вземе пътници на виадукт в Шри Ланка. В ръката си държи Canon 中国福彩网10, а зад него се вижда хълм с построени малки дървени къщички. Заснето от Monika Bissig с Canon 中国福彩网7.?

Когато вече притежавате два професионални фотоапарата от висок клас и множество обективи с фиксирано фокусно разстояние, изборът на друг фотографски комплект за пътуване може да ви изненада, но за професионалния фотограф и посланик на Canon Martin Bissig това беше очевидният избор. Технологиите при фотоапаратите непрекъснато се развиват, така че чрез отделяне на време за изпробване на различни модели може да се запознаете с нови функции, които могат или да ви помогнат да започнете, ако сте начинаещ, или – в случая на Martin – да ви дадат нови инструменти, с които да работите като професионалист.

След като беше планирал едномесечно пътуване до Шри Ланка, Martin анализира внимателно вариантите, с които разполагаше, и реши да изпробва Canon 中国福彩网10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Той избра APS-C фотоапарата 中国福彩网10 заради малкия му размер, лекото тяло и впечатляващото заснемане на серия от снимки – и беше възхитен от резултатите. ?Улових много моменти с 中国福彩网10, които иначе бих пропуснал с по-големите си фотоапарати, защото просто не бих ги взел със себе си“, обяснява той.

Тук Martin споделя снимки от пътуването заедно със съвети как да направите професионални снимки от собствените си приключения.

Да виждаш живота по различен начин

Кадър в близък план на боси крака до малки купчини зеленчуци, включително моркови и боб, на щанд на пазара в Шри Ланка. Заснето от фотографа Martin Bissig с Canon 中国福彩网10.

?Когато имам фотоапарат в ръката си забелязвам повече детайли, които иначе не бих видял, ако просто се оглеждах наоколо“, казва Martin. Заснето с Canon 中国福彩网10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 50mm (еквивалент на 80mm на пълнокадров фотоапарат), 1/80 s, f/5.6 и ISO640.???Martin Bissig

Martin започва да се интересува от фотографията като дете в Швейцария, гледайки как баща му проявява снимки в тъмната стая в семейния им дом. Неговите снимки са публикувани във вестник, когато е бил само на 13 години, а сега той е един от най-публикуваните фотографи на екстремни спортове в Европа.

Въпреки че си е създал име в света на планинското колоездене, Martin знае, че уменията, усвоени във всяка област на фотографията, могат да се използват и при други видове фотография. Възможностите за пътуване му дават свободата да практикува нови техники и да изпробва различни фотоапарати и обективи, без натиска да спазва крайни срокове и да угажда на клиенти.

?Обичам пътуванията и приключенията, така че се опитвам да ги включа във всичко, което правя“, казва той. ?Работата ми за клиенти е фокусирана върху спортове на открито и когато не работя, се опитвам да отида на поне две експедиции годишно. Понякога снимки от тези пътувания биват публикувани в списания, но по принцип се опитвам да разгранича двете дейности възможно най-много.“

Пътуването също така предоставя на Martin възможността да се възползва от предимствата на фотографията. ?Фотографията ме кара да бъда по-наблюдателен“, обяснява той. ?Например може би нямаше да видя човекът да стои бос между зеленчуците на пазара, ако не мислех за това как да създам интересна композиция. Вниманието към детайлите ми позволява да забелязвам всички интересни неща, които се случват около мен.“

Учене чрез опит

Заснето през огледална арка, младо момиче, което минава покрай едноетажен автобус, боядисан в яркорозово, жълто, бяло и червено, като на кадъра вляво е отразена сцената. Заснето от фотографа Martin Bissig с Canon 中国福彩网10.

Снимките, които Martin е заснел по време на своите пътуванията, са подобрили способността му да мисли бързо. ?През годините развих увереността и спокойствието да виждам определени неща, които някой друг може да не види в този момент“, казва той. Заснето с Canon 中国福彩网10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 18mm (45mm), 1/125 s, f/3.5 и ISO100.???Martin Bissig

По-голямата част от фотографската си работа Martin извършва на места, които вижда за първи път, снимайки хора, които не познава. Това означава, че той трябва да бъде спонтанен и да използва дългогодишния си опит, за да улови действието, докато се случва. ?Опитвам се да бъда възможно най-естествен“, казва той.

?Туристическата фотография оказва влияние на подхода ми към работата за клиенти, защото и в двата случая трябва да мисля бързо“, продължава Martin. ?Всичко се решава на момента. Например в кадъра, който заснех на момичето, което върви пред автобуса, видях автобуса отразен в стъклото на гарата, след това видях група ученици, които се канеха да минат пред него, така че просто застанах за момент и подготвих композицията си, докато ги чаках да влязат в кадъра.“?

Като опитен фотограф на динамични сцени Martin се е научил да улавя правилния момент почти през цялото време. Но за фотографите, които искат да са сигурни, че ще заснемат желания кадър, Canon 中国福彩网10 разполага както със серия от снимки в RAW формат, така и с режим на предварително заснемане. ?Ако не можете да видите обекта или знаете, че внезапно ще се появи от нищото, това са изключително полезни инструменти за тази цел“, въодушевява се той.

中国福彩网10 има същата система за автофокус Dual Pixel AF CMOS II, с която разполагат и Canon 中国福彩网3, 中国福彩网5 и 中国福彩网6, и предлага серия от снимки с впечатляваща честота, което го прави идеален за фотографи и видеографи, които искат да експериментират с по-експертни функции. ?Режимът на високоскоростна серия от снимки му придава повече усещане за професионален фотоапарат, отколкото като вариант от среден клас“, казва Martin.

Да се изгубиш в тълпата

Човек, който реже риба на дървена дъска на щанд на пазара. Заснето от фотографа Martin Bissig с Canon 中国福彩网10 и обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

?Ако искате да се занимавате с фотография сериозно, използването на по-компактен фотоапарат, като Canon 中国福彩网10, вместо смартфон, е от огромно значение“, казва Martin. Заснето с Canon 中国福彩网10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 95mm (152mm), 1/160 s, f/6,3 и ISO160.???Martin Bissig

Тучна зелена долина, с разпръснати нарядко високи дървета и с тъмни буреносни облаци в небето. Заснето от фотографа Martin Bissig с Canon 中国福彩网10.

По-малките сензори на APS-C фотоапаратите, като Canon 中国福彩网10, обикновено дават по-голяма дълбочина на рязкост в сравнение с пълнокадровите фотоапарати, което може да бъде полезно за запазване на еднакво рязък преден и заден план в пейзажни изображения. Заснето с Canon 中国福彩网10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 62mm (99mm), 1/200 s, f/9 и ISO100.???Martin Bissig

?Когато снимам за бизнес клиенти, използвам два фотоапарата Canon 中国福彩网5 и няколко RF обектива с твърдо фокусно разстояние, но когато пътувам, се опитвам да бъда по-дискретен с по-малък фотоапарат и това ми помага да се движа свободно“, казва Martin.

?Не бих искал да стоя на пазар в Шри Ланка, държейки своя Canon 中国福彩网5 с обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, защото ще изглеждам като професионален фотограф на снимки. Предпочитам да се слея със заобикалящата ме среда, защото това ми позволява да се доближа до желания обект, без да му преча и да бъда прекалено натрапчив.“

Както при 中国福彩网5, пълният с функции 中国福彩网10 е интуитивен и удобен за потребителя с инстинктивни бутони и селектори, които Martin използва с лекота, и има подобна структура на менюто за навигация и функционалност. 中国福彩网10 има и панорамен режим, който съединява поредица от снимки във фотоапарата, заснети при завъртане на фотоапарата вертикално или хоризонтално, което позволява на Martin да ?улови повече от заобикалящата среда и да постигне наистина широко зрително поле“.

Резултати, достойни за печат

По здрач трима рибари на кокили в плитки води чакат търпеливо за улов, докато слънцето залязва пред тях.?Заснето от фотографа Martin Bissig с Canon 中国福彩网10.

Компактен, лек и тих, обективът Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM има универсален диапазон на увеличение – еквивалентен на фокусно разстояние 29-240mm при пълнокадров фотоапарат – за заснемане на разнообразни ситуации при пътуване. Заснето с Canon 中国福彩网10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 150mm (240mm), 1/250 s, f/6.3 и ISO200.???Martin Bissig

Младо момче с огромни кафяви очи гледа право във фотоапарата. На разфокусиран фон зад него се вижда човек, облечен в оранжеви одежди. Заснето от фотографа Martin Bissig с Canon 中国福彩网10.

Усъвършенстваната система за автоматичен фокус на 中国福彩网10 използва функцията ?AF за разпознаване на очи“, за да проследява хора с повишена прецизност. ?Използвах много режимите за автоматичен фокус с разпознаване на животни и хора в Шри Ланка“, казва Martin. ?Те са невероятно точни и бързи и наистина ми помогнаха да заснема желания кадър, когато нямах много време да правя настройки.“ Заснето с Canon 中国福彩网10 с обектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM при 76mm (122 mm), 1/160 s, f/6.3 и ISO500.???Martin Bissig

Когато теглото и пространството са проблем, използването на смартфон за фотография може да изглежда като разумен избор, но Martin има друго мнение по въпроса. ?Използвам смартфона си за снимки, но изживяването при снимане с фотоапарат е много различно“, казва той. ?Снимането с Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM в Шри Ланка ми даде възможност да заснема снимки, които не бих заснел със смартфон, като например рибари от брега, което беше допълнително подпомогнато от APS-C сензора или сензора с изрязване, разширяващ максималния диапазон на фокусното разстояние до 240 mm (еквивалент на пълен кадър), а снимането в RAW формат означаваше, че разполагам с повече възможности при постобработката.“

Дори Martin да не възнамерява да публикува снимките си в списание, той все пак иска те да са достатъчно добри, за да ги отпечата за себе си. ?Изображенията, заснети с телефон, може да изглеждат добре на екрана на телефона, но веднага щом пожелаете да ги отпечатате или да си направите фотоалбум, се оказва, че имат някои ограничения“, казва той.?

Същото може да се каже и за видеото – 中国福彩网10 има функции, които го правят привлекателен вариант за следващата стъпка за записващите видео с телефон. Има вградена поддръжка на вертикално видео и Wi-Fi свързаност, което го прави идеален за създаване и споделяне на висококачествени публикации в социалните мрежи, а записът с висока кадрова честота (60 fps в 4K и 120 fps в 1080p) ви дава повече контрол в постобработката.


Винаги когато Martin държи фотоапарат в ръката си, означава, че той е концентриран и се учи. Пътуването до Шри Ланка му даде чудесна възможност да упражни уменията си, но и една разходка в местен парк или пътуване до плажа може да ви предостави същите възможности. Ако искате да развиете уменията си като фотограф, вземете пример от Martin: намерете обект за заснемане, който ви интересува, изберете фотоапарат, който няма да ви възпрепятства, и започнете да снимате.



Написано от Matthew Bowen

Свързани продукти

Свързани статии